luns, outubro 26, 2015

OVO-SALTARINA

É posible que un ovo salte e rebote?  Si. COMO?

A cáscara do ovo está feita de carbonato de calcio e o vinagre é un ácido débil, o ácido acético. O carbonato de calcio, CaCOreacciona cos ácidos dando unha sal, auga e dióxido de carbono, CO2.
2CH3COOH +CaCO3    → Ca(CH3COO)2 + H2O + CO2
Ácido acético (vinagre)  + carbonato de calcio  →  acetato de calcio + auga + dióxido de carbono
Como consecuencia de esta reacción a cáscara do ovo vaise desfacendo. No proceso observamos a formación de burbullas de CO2. Deste xeito, o cabo do tempo o ovo queda recuberto únicamente pola súa membrana. Esta membrana é moi especial, trátase dunha membrana semipermeable, que quere dicir que deixa pasar únicamente determinadas sustancias a través dos seus poros.
É un experimento moi divertido a rapazada disfruta da acción de varios fenómenos físicos e químicos: difusión, ósmosis, desnaturalización de proteínas e reaccións químicas.


ovo-saltarina from Manuel Siaba leston on Vimeo.

Ningún comentario:

Publicar un comentario